Het Hallenproject wankelt
04/07
Het Hallenproject begint nu om te vallen. Nadat stadsdeelvoorzitter Hans Weevers van Oud-West over zijn glazen PvdA-paleis was gestruikeld, heeft zijn opvolger, Bouwe Olij, het nieuwe stadsdeelkantoor definitief afgeblazen.
Anne van den Bergh
Het grootse plan voor de oude tramremise in Amsterdam-Oud-West komt ook maar niet van de grond. Harry de Winter, die het stadsdeel jaren heeft voorgespiegeld - samen met zijn even gefortuneerde vriendjes verenigd in St. Culturele Hoofdstad Amsterdam - 50 miljoen euro te gaan investeren in het 'derde uitgaanscentrum van Amsterdam' (De Hallen), is allang afgehaakt. En niet veel later meldde projectontwikkelaar Burgfonds ook geen heil meer te zien in dit mega-uitgaanscentrum.
Maar het stadsdeel bleek vasthoudend. Woningcorporatie De Key werd bereid gevonden om De Hallen te financieren, alleen kreeg die niet de benodigde toestemming van de minister voor Wonen, Wijken en Integratie. Een uitgaanscentrum behoort immers niet tot de kerntaken van een woningcorporatie, en het financiële risico is veel te groot.
Olij verzon een constructie, waarna De Key in mei een nieuw verzoek tot goedkeuring indiende bij Vrom, nu om 'slechts' 51 procent van maximaal 56 miljoen euro te mogen investeren. En Burgfonds werd er weer met de haren bijgesleept om de overige miljoenen te betalen.
In juni komt Den Haag met nieuwe regelgeving: na het financiële debacle met het stoomschip in Rotterdam mogen woningcorporaties niet meer dan een derde deel van dit soort commerciële projecten voor hun rekening nemen. "Als de markt niet mee wil doen, is dat het beste bewijs dat het geen goed project is," heeft minister Eberhard van der Laan van Wonen, Wijken en Integratie gezegd. Burgfonds, die er dus vorig jaar al geen heil meer in zag, zal vast niet staan te trappelen om nóg meer miljoenen te investeren.
Vraag is wie überhaupt nog geld wil steken in dit mega-uitgaanscentrum. De Amsterdamse Kunstraad waarschuwt immers al sinds 2006 voor een overcapaciteit aan zalen.
Intussen staan de omstreden woontorens ook te wankelen op hun denkbeeldige heipalen. De noodzaak om 'hemelhoog' te bouwen had namelijk alles te maken met die nieuwe glazen stadsdeelkast. Door de bouw van dat paleisje bleef er te weinig bouwgrond over voor het aantal nieuwe woningen dat de gemeente Amsterdam als eis stelde. Andere aangevoerde (drog)redenen: de toren van 41m hoogte diende als 'landmark' voor het stadsdeelpaleis en als signaalfunctie voor De Hallen - tezamen het te vormen 'stadshart' van Oud-West.
Aangezien 1) Oud-West volgend jaar opgaat in het nieuwe stadsdeel West en daardoor van dat 'stadshart' geen sprake meer zal zijn, 2) het stadsdeelpaleis niet gebouwd wordt, en 3) het vinden van investeerders voor het mega-uitgaanscentrum uiterst onzeker is, is er alles voor te zeggen om de alternatieve woningbouwplannen van ir. Marinus Oostenbrink serieus te heroverwegen. Deze gerenommeerde stedenbouwkundige heeft immers in maart 2008 al onomstotelijk aangetoond dat hetzelfde aantal nieuwbouwwoningen (van dezelfde grootte), ook gebouwd kan worden bínnen de 19 meter bouwhoogte van het algemeen geldende bestemmingsplan Oud-West.
Maar jammer genoeg blijft Oud-West krampachtig vasthouden aan dit ambitieuze én onhaalbare project. Het is nog niet te laat. En anders moeten we er maar op vertrouwen dat de volgend jaar gekozen deelraad van het nieuwe stadsdeel West met meer realisme en minder geldingsdrang te werk zal gaan, en de belangen van de bewoners (de kiezers) bóven de eigen ambities stelt. Zoals dat hoort natuurlijk.
De auteur woont in de buurt.
Parool 04 juli 2009
Je kunt reageren op dit artikel
QpIwGiosawytIs wrote: